Akcja „Pełen plecak na dobry start”

Fundacja In_Spire zainicjowała akcję „Pełen plecak na dobry start”. Celem było ufundowanie plecaków wraz z wyposażeniem dla ukraińskich dzieci, które zaczynają naukę w polskich szkołach w Poznaniu i Wielkopolsce.

Mamy z dziećmi uciekające przed wojną z Ukrainy myślały przede wszystkim o tym, by ochronić życie i zdrowie swoje i rodziny – mówi prezes zarządu In_Spire Iwona Kasprzak – Teraz w Polsce okazuje się, że potrzebują wielu podstawowych rzeczy, by rozpocząć normalne życie. Takimi rzeczami są wyprawki dla dzieci do szkół i te chcieliśmy zapewnić razem z naszymi partnerami – darczyńcami.

Fundacja kontynuuje rozpoczęta akcję i jak przyznają przedstawiciele Fundacji, przy jej organizacji otrzymała wielkie wsparcie – przede wszystkim od producenta plecaków – firmy Paso, a także przedsiębiorstwa Forcom.

Pierwsza partia w pełni wyposażonych szkolnych wyprawek trafiła już do ukraińskich dzieci, kolejne będą u nich wkrótce. Oprócz tego, Fundacja In_Spire koordynować będzie akcję rozdziału darów, w tym m.in. środków opatrunkowych, higienicznych, odzieży, pościeli czy żywości od partnerskich dla Grupy MTP ośrodków targowych z całej Europy. Do Poznania dotarł już transport z pomocą materialną od organizatora targów we włoskim Rimini, a wkrótce dojechać ma kolejny – z Fiera Milano, jednego z największych centrów branżowych imprez na naszym kontynencie. Tym samym nowoutworzony Magazyn Zbiórki darów Fundacji In_Spire będzie się stopniowo wypełniać.

- Podmioty, z którymi współpracujemy, bardzo nas inspirują. Mają, co najważniejsze, ogromne serce i  długoletnie doświadczenie, z którego wiele się uczymy. My zapewniamy z kolei możliwość wykorzystywania całkiem pokaźnej infrastruktury Międzynarodowych Targów Poznańskich na potrzeby realizacji naszych inicjatyw. Dlatego właśnie w naszym logo mamy iglicę (po angielsku Spire), będącą jednym z symboli Targów w Poznaniu – w ten sposób Natalia Urbańska-Guss tłumaczy genezę nazwy współ kierowanej przez nią fundacji.

Szkoła Podstawowa nr 80 im. Kornela Makuszyńskiego w Poznaniu
Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Jadwigi Królowej, Poznań
Szkoła Podstawowa im. Polskich Noblistów w Wielichowie
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Ptaszkowie